„Prima casă” poate fi şi un apartament nou, după ce Guvernul a publicat în Monitorul Oficial noile modificări ale programului. Sursa: Reuters
În Hotărârea de Guvern se precizează că beneficiarii programului vor trebui să încheie o poliţă de asigurare „împotriva tuturor riscurilor”. În contractul de asigurare se va preciza că statul este beneficiarul poliţei, pe întreaga durată a finanţării. Totuşi, băncile nu mai au obligaţia de a verifica dacă beneficiarul a încheiat asigurarea.
Cei interesaţi pot solicita credite şi pentru locuinţele deja ipotecate. Asupra locuinţei cumpărate va fi instituită o ipotecă legală de rang I valabilă pe toată durata finanţării. În cartea funciară vor fi notate interdicţia de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de cinci ani, precum şi interdicţia de grevare cu alte sarcini pe toată durata finanţării.
Prin instituirea unei ipoteci legale, nu mai este necesară încheierea unui contract de ipotecă, ca în cazul creditelor ipotecare tradiţionale.
Rambursare anticipată fără comisioane
Băncile participante la program scapă de o serie de obligaţii. Însă vor trebui să respecte normele privind nivelul dobânzii aferente creditului. De asemenea, nu au voie să ceară comision de rambursare anticipată şi nici nu pot modifica unilateral contractul de credit.
Hotărârea de Guvern nu prevede ca băncile să respecte pe toată durata contractului de finanţare următoarele:
îndeplinirea condiţiilor de prudenţialitate prevăzute de legislaţia bancară, certificate pentru Fond de către Banca Naţională a Românieiacoperirea teritorială la nivel naţional şi/sau judeţeansă menţină evaluarea locuinţeisă menţină nivelul avansuluisă verifice dacă beneficiarul a încheiat asigurarea pentru locuinţă reînnoirea în favoarea statului român a ipotecii de rangul I.
CITIŢI ŞI:
Prim