Autorităţile locale nu mai au voie să depoziteze resturile menajere la vechile gropi de gunoi. Din lipsă de operatori de salubritate, unele primării rurale au ales să nu mai colecteze gunoiul. Mulţi dâmboviţeni se vor înconjura de gunoi, pentru că primăriile nu vor să fie amendate de Garda de Mediu. Multe consilii locale din mediul rural nu au contracte cu operatori de salubritate, iar de la 16 iulie, tot gunoiul trebuie dus la gropile ecologice de la Titu şi Aninoasa.
Prin urmare, neavând cine să le transporte gunoiul în cele două puncte din judeţ, unii edili locali au ales să nu mai strângă resturile menajere de la populaţie. Altfel, ar trebui să ducă gunoiul la vechile gropi şi ar risca amenzi de peste o sută de milioane de lei vechi de la Garda de Mediu.
Unele primării nu mai strâng gunoiul
De frica amenzilor, au amânat colectarea resturilor menajere până când va fi desemnat operatorul unic la nivel de judeţ care va face acest lucru.
Un astfel de caz este cel al primăriei din comuna Brezoaele. Primarul Nicolae Tudorache a declarat că i-a anunţat pe oameni că nu se mai strânge gunoiul.
“Deocamdată, nu mai strângem gunoiul. I-am anunţat pe oameni. Aşteptăm operatorul unic. Noi strângeam gunoiul la două săptămâni, printr-un serviciu la nivelul primăriei”, a precizat Nicolae Tudorache.
Locuitorii mai au însă de aşteptat, pentru că până la desemnarea operatorului unic prin licitaţie vor mai trece cel puţin şase săptămâni. Oamenii s-au adaptat şi când văd că gunoiul s-a adunat în cantităţi mari, îl strâng şi îi mai dau foc în grădină.
“Ce să facem, îi mai dăm foc că nu putem să-l adunăm la nesfârşit. Poate se rezolvă mai repede. Am auzit că vom fi nevoiţi să plătim lunar, dar asta e. E normal să se ridice gunoiul. Ne mai civilizăm şi noi. Plăteam şi până acum, dar era ta