Curcuma, ingredientul crucial in sosurile de curry, atat de raspandite in bucataria indiana si cea a altor tari asiatice, este folosita de milenii, in India, pentru tratarea racelilor, inflamatiilor, artritei si chiar a cancerului. Cercetatori de la University of Arizona au descoperit ca substanta numita curcumina, ingredientul activ al curcumei, poate fi de mare ajutor in tratarea bolii inflamatorii a intestinului (IBD, dupa initialele in limba engleza).
Echipa de la Centrul Steele de cercetari in domeniul maladiilor copilariei, de pe langa universitatea mentionata, a constatat ca aceasta substanta, curcumina, reduce inflamatia peretelui intestinal si masura in care intestinul este afectat de aceasta boala.
Termenul de boala inflamatorie a intestinului se refera la doua boli inflamatorii distincte: Boala Crohn, care afecteaza intregul tract gastrointestinal si rectocolita ulcero-hemoragica, care afecteaza colonul (intestinul gros). Ambele boli provoaca dureri abdominale intense, diaree, voma, oboseala si pierderi de greutate.
Cercetatorii de la Steele Children’s Research Center studiaza de mai multi ani modul in care curcumina poate fi de ajutor in tratarea IBD, ca mijloc suplimentar. Recent, acest colectiv a facut noi descoperiri relevante.
Neutrofilele, tipul de leucocita cel mai des intalnit, joaca un rol esential in functionarea sistemului imunitar, ele fiind primele globule albe sosite la locul inflamatiei, unde joaca un rol crucial in identificarea si distrugerea agentilor patogeni care au provocat inflamatia si infectia. “In cazul pacientului care sufera de IBD, sistemul iumunitar este, concomitent, prieten SI dusman” – arata profesorul Pawel Kiela, cercetator principal la Centrul Keele si coordonatorul colectivului. “In imprejurari normale, neutrofilele sunt indispensabile pentru lupta impotriva infectiei si vindec