Cetatea mureşeană va fi reabilitată după 45 de ani de la ultima restaurare. Proiectul presupune reabilitarea a trei bastioane şi a clădirii Manutanţei, unde va funcţiona o bucătărie medievală. Cetatea medievală din Târgu-Mureş, unul dintre simbolurile culturale ale oraşului, va intra în reabilitare, la peste 45 de ani după ultima restaurare care a redat forma iniţială a zidurilor şi a bastioanelor sale. Până la finele acestui an se ca semna un proiect de reabilitare a acesteia, fiind vorba de o finanţare europeană de circa 7 milioane de euro inclusă, alături de cetăţile din Rupea şi Alba Iulia, în proiectele aflate în stadiu de evaluare la ADR Centru, pe axa 5.1, destinată clădirilor de patrimoniu.
Potrivit şefului Serviciului Strategii şi Programe Economice din cadrul Primăriei Târgu Mureş, Dana Ijac, pentru reamenajarea a şapte bastioane şi patru clădiri, a căilor pietonale de acces, a platformelor interioare şi a pieţii cetătii, proiectul prevede suma de 28,6 milioane de lei, din care grantul va fi de 22,6 milioane, restul fiind contribuţia administraţiei locale.
“Proiectul este în curs de evaluare şi prevede înfiinţarea în Cetate a unui centru de conferinţe, o casă a căsătoriilor, un centru intercultural, dar şi săli de întruniri şi spaţii de cazare. În bastioane vor fi amenajate spaţii multifuncţionale pentru expoziţii, colocvii, artă culinară tradiţională, teatru de păpuşi şi tineret, un club de muzică de cameră şi jazz, dar şi galerii foto”, a declarat Dana Ijac.
Apa pluvială, principala problemă
Viceprimarul Csegzi Sandor a subliniat că una din marile probleme de rezolvat ale Cetăţii medievale târgumureşene este cea legată de apa pluvială, care afectează zidurile dinspre N-V, respectiv urcarea spre Colegiul „Alexandru Papiu Ilarian”.
„Am obţinut autorizaţia de construcţie, de la f