Cu o rata a somajului de 7,5 procente si estimari ca ar putea depasi 9%, pana la sfarsitul anului, piata muncii din Romania nu da semne de imbunatatire.
In aceste conditii, gasirea unui loc de munca devine o sarcina extrem de dificila, pentru care ar trebui sa va pregatiti intens, potrivit specialistilor in resurse umane.
Iata cateva greseli frecvente pe care le fac persoanele aflate in cautarea unui nou loc de munca, pe care ar trebui sa le eviti, pentru a avea succes, potrivit MarketWatch:
Te bazezi doar pe anunturi sau site-urile de job-uri
De multe ori, posturile libere nu sunt facute publice si singura modalitate de a le gasi este sa deveniti maestru in arta networking-ului. Multe companii prefera sa caute angajati intr-un mod mai personal. Astfel, doar 10% din cei care isi cauta job-uri pe Internet au succes, potrivit specialistilor.
Pentru a reusi, ar trebui sa cauti o persoana in cadrul companiei, sa mentii comunicarea cu aceasta, pentru a nu fi doar un alt CV aruncat pe un birou. Contacteaza o persoana din cadrul departamentului de Resurse Umane, de exemplu, si explica-i de ce ar fi un lucru bun sa-ti dea sansa unui interviu.
In cazul unor companii mai mici, poti chiar sa te prezinti la sediu, cu un CV in mana, dar ia in calcul posibilitatea ca nu toti angajatorii apreciaza o asemenea abordare.
Explica-le ca ai vazut anuntul pentru un post care te intereseaza si ca ai dorit sa-ti prezenti personal candidatura. Acest lucru te-ar deosebi de 90% din persoanele care isi cauta un job, iar CV-ul va ajunge primul pe biroul celui care ia deciziile.
Nu face CV de tip lista
Un CV pe care doar treci posturile pe care le-ai ocupat in trecut, cu liniuta, este o greseala. In schimb, cel mai bine este sa te concentrezi pe ceea ce ai realizat: cati clienti ai adus foste