Realitatea din România este îngrijorătoare, mulţi tineri considerând că studiile superioare nu îi ajută în obţinerea unui loc de muncă. Şi cum nu sunt prea multe soluţii în această perioadă de criză, absolvenţii au de ales: rămân în mediul universitar pentru a urma un master sau altă specializare căutată pe piaţa muncii sau trec pe la Şomaj până îşi găsesc un job... Până în prezent, 391 de absolvenţi doljeni s-au înscris în baza de date a AJOFM.
Potrivit unui sondaj realizat de site-ul de recrutare Myjob, 2,87% dintre români cred că absolvirea unei facultăţi de stat reprezintă soluţia pentru un salariu mai bun, în timp ce 14,68% consideră că o facultate îi poate ajuta să obţină mai uşor un loc de muncă. De asemenea, 57,84% dintre respondenţi sunt de părere că pentru angajatori nu contează diploma sau studiile, ci experienţa pe care o au tinerii în câmpul muncii. Alţi 11,21% dintre participanţii la sondaj consideră că studiile superioare nu îi ajută în obţinerea unui loc de muncă, în timp ce 13,41% susţin că, pentru angajare, este important să deţii o diplomă, indiferent de tipul de facultate absolvită. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 4.320 de respondenţi, în perioada 14 - 21 iulie, dintre care 39% sunt absolvenţi de facultate, 20% urmează cursurile unei instituţii de învăţământ superior, iar 13% au absolvit un masterat.
Ce decizie luăm?
Criza economică este cuvântul de pe buzele tuturor. Proaspeţilor absolvenţi de studii superioare, dornici de a porni cu dreptul în carieră, această criză le năruie visele: sunt tot mai puţine joburi, se fac concedieri masive, angajatorii vor doar salariaţi cu experienţă... Într-o astfel de perioadă, tinerii nu ştiu care este decizia cea mai bună: să caute un job sau să mai urmeze o facultate, un masterat şi să aştepte ca situaţia să se îmbunătăţească. Aveţi nevoie astfel să ţineţi cont