Liceanul Vlad Badea a descoperit dosarul de urmărit al străbunicului său, „chiaburul“ Ion Nicolau, în timp ce se documenta pentru un concurs de istorie. Lucrarea lui Vlad Badea şi a colegilor săi a câştigat locul I la concursul „EUstory”, ediţia 2007 – 2008. Lucrarea „Mărturii dâmboviţene despre un act de călătorie forţat”, publicată luna aceasta, a pornit de la ideea cunoaşterii istoriei recente a judeţului, dar lui Vlad i-a rezervat o surpriză care ţinea de trecutul propriei familii: experienţa străbunicului său, deţinut la Canal.
Cercetarea care avea să se transforme, pentru Vlad, într-o incursiune iniţiatică prin istoria propriei sale familii, a început banal. Nouă liceeni din Târgovişte, olimpici la istorie, s-au adunat în 2007 la o sesiune brainstorming pentru a vedea cum ar putea participa şi câştiga un loc la competiţia „EUstory“. Tema ediţiei respective era „Călătorii şi frontiere ieri şi azi. Întâlniri, despărţiri, regăsiri”.
S-au oprit la ideea călătoriilor forţate făcute de victimele comunismului în perioada cea mai dură a regimului, între 1948 şi 1964. Au tratat periplul prin temniţe al unor dâmboviţeni ca pe nişte călătorii dramatice şi au încercat să afle ce se întâmplă atunci când „Statul, din motive ideologice, decide să trimită oameni într-o călătorie fără sens, în care aceştia îşi pot găsi şi moartea, într-o călătorie al cărei scop nu este altul decât pedepsirea individului pentru simplul fapt că ideile exprimate de el nu sunt în concordanţă cu frontul părerilor impuse de regimul care guvernează” (citat din lucrarea tinerilor din Târgovişte).
„Călătorii“ la Aiud, Gherla, Piteşti
Vlad Badea vrea să facă o carieră în politică
Până la această lucrare, Vlad Badea, la fel ca şi colegii săi, avea o imagine ceţoasă despre comunism: „Ştiam informaţiile de bază - cât de greu se trăia