Aproape o suta de absolventi ai celor mai prestigioase facultati din lume ar fi trebuit sa ocupe acum functii de conducere in administratia publica. Numai ca lor li s-a pierdut urma sau au fost lasati in asteptare. Statul nu-i mai vrea, desi a cheltuit pentru scolarizarea lor, in strainatate, cel putin sase milioane de euro.
Intr-o vreme in care se vorbeste despre restructurari in aparatul de stat nu mai exista loc despre discutii privind noi angajari. Numai ca, in timp ce de-a lungul anilor in administratie au fost angajati mii de oameni (exista acum in jur de 200.000 de functionari publici), un program guvernamental care isi propunea sa scoleasca varfuri pentru administratie a fost cvasiabandonat.
Administratia centrala a cheltuit pana acum aproximativ sase milioane de euro pentru programul de burse lansat in 2004 de fostul premier Adrian Nastase, de care au beneficiat 149 de studenti, din care unii inca studiaza la unele din cele mai prestigioase universitati din lume.
"In urma concursurilor nationale din perioada 2004-2006 au fost selectati 149 de candidati carora li s-au platit burse in valoare de aproximativ 4,7 milioane de euro din buget", spune Razvan Antonescu, training & academic officer in cadrul PNUD, reprezentanta in Romania a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, institutia care s-a ocupat de punerea in practica a proiectului. Principalul finantator al proiectului a fost Guvernul Romaniei, iar o cofinantare de 10% a fost acordata de PNUD.
"Pana acum au fost cheltuiti aproximativ 6 mil. euro. Un numar de 95 de beneficiari au terminat studiile, din care primii 45 au urmat si cursurile suplimentare de formare in domeniul administratiei publice", spune Antonescu.
Absolventii au dat fuga la privat
Ce s-a intamplat cu absolventii care trebuiau sa vina sa lucreze pentru modernizarea administratiei publ