Romania va trebui sa isi asume rolul de veriga de legatura intre Bruxelles si Chisinau si nu va avea nicio scuza daca va cadea acest test, in conditiile in care ar avea reali parteneri de dialog in partea moldoveana, spune analistul Dan Dungaciu, intr-o analiza facuta pentru HotNews.ro imediat dupa anuntatea rezultatelor exil poll. Daca se mentin comunistii la putere, orientarea spre Federatia Rusa - de unde asteapta mana de ajutor pentru iesirea din criza economica - va face Romania si mai irelevanta pentru Chisinau.
Indica rezultatele exi poll-ului o surpriza in alegerile din Moldova?
Nu e o surpriza, pentru ca datele de sondaj aratau clar o polarizare la nivelul societatii intre cei care sustin viziunea comunistilor asupra a ceea ce s-a intamplat in 7 aprilie si cei care se opun acestei viziuni. Pentru ca acesta a fost elementul care a scindat societatea din Republica Moldova. Toate intrebarile de genul: Cine credetri ca e vinovat pentru 7 aprilie? Au fost justificate manifestarile din 7 aprilie? Ce parere aveti despre evenimentele din 7 aprilie? aratau o polarizare a societatii la nivel de 40% care dadeau un tip de raspuns, 40% care dadeau un alt timp de raspuns.
Daca ne uitam pe exit poll, acea atitudine, acea latenta din societatea din R. Moldova s-a concretizat si la nivel de vot. Pentru ca 41,7% ne spune exit poll-ul ca au obtinut comunistii, 41,4% au castigat partidele liberale, adica opozitia din cele trei partide care au fost opozitia si in evenimentele din 7 aprilie. Pe acest fond de 40-40 a intervenit un alt partid, care s-a declarat de opozitie, dar care a devenit partid de opozitie dupa evenimentele din 7 aprilie: acesta este Partidul Democrat al domnului Marian Lupu, care a castigat 12,5%, undeva pe la 13 mandate.
Acest partid, daca il calculam in contul opozitiei, putem conchide ca si el si cele trei partide liberale