„Cianură pentru un surâs“ şi „Bună seara, Melania!“, de Rodica Ojog-Braşoveanu, vor fi difuzate într-un singur volum, împreună cu „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Avocat de profesie, Rodica Ojog-Braşoveanu (1939-2002) a devenit unul dintre autorii de romane poliţiste cei mai apreciaţi în România de dinainte de 1989. Născută la Bucureşti, scriitoarea a debutat la 30 de ani cu un scenariu de televiziune. La insistenţele soţului ei, actorul Cosma Braşoveanu, a scris primul roman poliţist, pe care l-a publicat, cu un succes notabil, în 1971, în colecţia „Aventura“ a Editurii Albatros. Până în 1999, a publicat 35 de romane, majoritatea poliţiste.
Mirciulică şi tortul de ciocolată
„Cianură pentru un surâs“ şi „Bună seara, Melania!“ fac parte din ciclul Melania, personaj cu totul special, inventat de autoare. Dacă ar trebui să fie detectiv, Melania ar semăna cu celebra Miss Marple a Agathei Christie. Dar cum este infractoare, Rodica Ojog-Braşoveanu o înzestrează nu numai cu inteligenţă, dar şi cu un farmec izvorât dintr-o graţie aparent desuetă, din fragilitatea fizică, din inegalabila ştiinţă de a juca inocenţa.
Ca în orice serie poliţistă, există şi un detectiv. De fapt, pentru vremea aceea în România, era un maior de poliţie, Cristescu, imbatabil, dar şi sensibil la eleganţa din altă lume a Melaniei. Atât de sensibil, încât ar fi în stare să demisioneze, numai să nu fie nevoit s-o aresteze.
Atmosfera romanului este întregită de motanul negru al Melaniei, Mirciulică, pe care aceasta îl tratează ca pe un bun prieten, căruia îi mărturiseşte gândurile ei şi căruia îi serbează aniversarea. Evident, cu un tort de ciocolată, una dintre slăbiciunile pentru care eroina se admonestează din când în când.
Crimă şi umor
Romanele poliţiste (sau miliţiste, cum li se spunea ironic în epocă) ale R