Unii clienţi ai teraselor poartă discuţii amicale cu cerşetorii şi nu ezită să le ofere bani. Odată cu venirea verii şi extinderea localurilor cu terase în centru, la circuitul turistic al oraşului s-au mai adăugat şi o mulţime de cerşetori minori. Aceştia cerşesc sub pretextul vânzării unor buchete de flori.
Deşi sunt mulţi clienţi ai teraselor scandalizaţi de cerşetori, există şi persoane care nu refuză să poarte o discuţie amiabilă cu un aurolac sau chiar să ofere câte un leu la fiecare cerşetor venit. „Vă rugăm să luaţi măsuri în cazul cerşetorilor care ne deranjează când stăm la terasă. S-au perindat pe lângă noi cinci copii cu buchete, care nu ne-au lăsat să stăm în linişte”, a reclamat Andreea S., din Timişoara, către Poliţia Comunitară.
Patroni de local rămaşi fără opţiuni
„Am încercat cu frumosul, apoi mai agresiv, dar tot se întorc, aşa mai bine îi laşi în pace. Ne deranjează dar nu avem ce face”, a precizat Rita Bălăşescu, patroana unui local din centru. Agenţii de poliţie nu au la dispoziţie un cadru legal prin care să-i poată amenda pe cei care oferă bani, iar în ceea ce-i priveşte pe minorii pe care îi prind şi îi trimit acasă, se întorc a doua zi la cerşit. „Îi îndepărtăm de fiecare dată când e nevoie, dar ei ne ocolesc şi revin”, a spus agentul de poliţie Adelina Iuga. Astfel, agenţii patrulează pe partea dreaptă a centrului, iar cerşetorii se distrează pe partea stângă la terase. „Nu avem personal îndeajuns, aşa că nu putem exista în fiecare colţ şi nu există alte soluţii legale”, a precizat Dana Seracin, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Comunitare.
În pauza de masă, cerşetorii se întâlnesc sub un copac cu o femeie matură, lângă Hotelul Timişoara sau în Piaţa 700, formează un cerc în jurul ei şi-şi etalează câştigurile. Din întâlnire nu lipseşte picnicul şi somnul dulce.