În cele mai multe parcuri din Bucureşti unde ar trebui să te relaxezi cu întreaga familie, utilajele sunt vechi şi ruginite. Puţinii amatori care se încumetă să încerce maşinăriile plătesc echivalentul a cinci pâini pentru aşa-zisa distracţie.
În Herăstrău, la intrarea dinspre Piaţa Presei, se află Luna Park - un loc de distracţie unde multe dintre maşinării sunt ruginite, vopsite de mântuială sau deteriorate.
Părinţii sunt nemulţumiţi mai ales de preţurile mari practicate de proprietarii jucăriilor învechite de aici. „Nu mă prea încântă jucăriile mecanice de aici, sunt periculoase pentru că nu sunt întreţinute şi ni se pretind o groază de bani. Dar aceasta este oferta şi copiii vor creşte în kitsch“, susţine Valeria Gavrilă, o bunică în vârstă de 57 de ani care-şi plimbă nepoţii.
Ea propune ca autorităţile să se inspire din parcul Disneyland de la Paris şi să creeze „nave spaţiale“ sau „trenuri ale viitorului“.
„Când eram mică, obişnuiam să vin des aici, dar acum mi-e frică să mă dau în ceva. Acum utilajele îmi par foarte nesigure şi sunt naşpa“, spune Andreea Chivu, o bucureşteancă în vârstă de 15 ani.
Aceeaşi poveste, la Brâncoveanu
Nici în Parcul Tineretului situaţia locurilor de distracţie nu este diferită. „Casa Surprizelor“ sau montagne russe-ul sunt vechi de cel puţin 15 ani.
„În general, îl dau în bărcuţe, trenuleţe, gărgăriţe. Mi-e frică să mă duc cu el în montagne russe“, spune Nicoleta Oanţă, mama unui băieţel în vârstă de doi ani şi jumătate.
Până şi puştii nedaţi la şcoală spun că instalaţiile arată urât. „În Casa Groazei sunt tot felul de urâţenii şi ar putea să pună picturi“, susţine Rareş Enduşeschi, un băieţel de şapte ani.
„Preferăm să mergem în Carol şi Cişmigiu şi ne distrăm dând grâu la porumbei“, ne-a spus bunica lui Rareş, Cecilia Dănălach