Pavilioanele imperiale, aşa cum sunt cunoscute aceste clădiri, unde odinioară Maria Tereza oferea baluri şi dineuri capetelor încoronate ale Europei, se află astăzi întro stare jalnică, aici adăpostindu-se doar cerșetorii și boschetarii. Trecută de mulţi ani în patrimoniul naţional, Centrul Imperial sau Pavilionul Imperial cum este el cunoscut de întreaga populație și de turiști, concurează astăzi cu cea mai oribilă și dezgustătoare ghenă de gunoi, în interiorul acestor valori de patrimoniu fiind aruncate gunoaie menajere, moloz şi materiale de construcţie.
Totodată, aici, cerșetorii, câinii vagabonzi și șobolanii și-au găsit un adăpost pe cinste. Și asta în condițiile în care clădirea a fost în urmă cu sute de ani, un loc privilegiat, de refugiu și reculegere, atât pentru capete încoronate ale Europei, precum familia imperială habsburgică, împarateasa Elisabeta, cunoscută drept Sissi, conducătorii Regatului României, Carol I și Elisabeta, regele Serbiei, Alexandru I, cât și pentru personalități ca Nicolae Bălcescu, Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, George Coșbuc, Lucian Blaga, etc.
La un pas de prăbușire
Situată la o distanță de doar 4-5 metrii de impunătorul hotel Cerna, clădirea pavilionului imperial a devenit astăzi un adevărat pericol public. Sunt foarte puțini trecători care se încumetă să treacă pe lângă clădire, iar cei care totuși o fac, riscă să se trezească cu bucăți de zid în cap. „Cum să merg domnule pe acest trotuar? Ce sunt nebun. Păi nu vedeţi în ce stare se află? Am venit să mă relaxez, nu să intru în spital sau chiar să mor”, susţine Ioan Gliga, un turist venit în staţiune tocmai din Hunedoara.
Balcoanele stau să cadă, giurgiuvelele de la ferestre, sau uşile, care mai sunt, la fel. Despre ziduri nu mai poate fi vorba. Cărămizile pot să cadă şi ele în orice moment, prin zi