Consumul de ciment, cel mai important indicator al evolutiei pietei constructiilor, ar putea scadea anul acesta cu 25-30%, la 7,4 mil. tone, respectiv 336 kg/ cap de locuitor, dupa ce in primul semestru afacerile principalilor trei jucatori de profil - Lafarge Ciment, Holcim Romania si Carpatcement Holding - au intrat in picaj, iar partea a doua anului este o enigma.
Piata cimentului se va intoarce anul acesta la nivelul inregistrat in urma cu trei ani, daca va inregistra o scadere de 25-30% a consumului, insa totul depinde de investitiile in infrastructura care vor fi realizate in a doua parte a anului, dupa ce sectorul imobiliar s-a blocat in primul semestru.
„Nu pot indrazni sa estimez o schimbare a situatiei in urmatoarele douasprezece luni", spunea Markus Wirth, presedintele si directorul general al Holcim Romania, dupa ce a urmarit declaratiile autoritatilor din ultima perioada referitoare la investitiile in infrastructura. Wirth estimeaza ca abia in al doilea semestru al lui 2010 s-ar putea intrezari o usoara crestere.
„Am spus in nenumarate randuri ca este nevoie urgenta de investitii in infrastructura, nu neaparat pentru revigorarea sectorului constructiei, ci a economiei in general. Santierele care sunt acum in lucru sunt insuficiente, iar in plus companiile de constructii se confrunta cu datorii de la stat pentru lucrarile efectuate".
Ideea este sustinuta si de Mihai Rohan, presedintele Carpatcement Holding, care da un pronostic mai pesimist: „Daca nu se vor intensifica investitiile publice, reducerea vanzarilor va fi de 30-40%".
Intre timp, producatorii si distribuitorii au inceput o lupta surda a preturilor.
Distribuitorii de materiale de constructii au redus cu circa 50% preturile la materiale de constructii in primul semestru, in principal prin diminuarea adaosurilor comerciale din cauza cererii mai reduse, in