In ultimii ani, opinia publica a fost asaltata de sute de zvonuri alarmiste despre radiatiile ucigase emise de telefonul mobil, care pot creste riscul aparitiei cancerului la creier, afecteaza copiii nenascuti din burta mamelor sau chiar pot fi folosite pentru a praji oua.
Ultimele studii ale cercetatorilor arata insa ca nu exista in clipa de fata niciun efect negativ al radiatiilor emise de telefoanele mobile asupra sanatatii oamenilor, iar singurele reactii adverse descoperite totusi de specialisti vin din cu totul alte cauze, total surprinzatoare, potrivit ABC News.
"Desi au fost raportate efecte negative asupra sanatatii umane asociate cu expunerea la radiatiile radio de frecventa joasa, aceste efecte nu au fost pana acum confirmate si numarul lor nu a crescut", arata un studiu al Administratiei Alimentelor si Medicamentelor din Statele Unite, publicat in luna mai.
Asadar, cei care cred ca radiatiile din telefon le vor praji creierul pot sta linistiti, concentrandu-se mai bine asupra altor probleme reale cauzate de mobil, de data aceasta, verificate de specialisti.
Neatentia, cel mai grav efect secundar
Daca radiatiile emise de telefoane nu pot afecta creierul, conversatiile purtate sunt insa deosebit de periculoase pentru activitatea lui.
Cercetatorii de la Universitatea Carnegie Mellon din Statele Unite au descoperit ca simpla ascultare a unui interlocutor iti reduce activitatea cerebrala cu 37%, cauzand astfel o "deteriorare semnificativa" a capacitatii de a conduce masina.
Si nu doar cei aflati la volan sunt pusi in pericol de folosirea telefonului mobil. Un studiu realizat de medicii pediatri americani arata ca gradul de atentie a pietonilor ce traverseaza strada scade cu 20% in timpul folosirii telefonului mobil.
In cazul copiilor, care din