Varniţa, raionul Anenii Noi. Lângă Tighina. În coasta autoproclamatei republici moldoveneşti transnistrene. După prima barieră a poliţiei moldoveneşti, unde ni se notează tacticos datele, trecem de "pacificatori" (trupe ruseşti, moldoveneşti sau transnistrene, care asigură paza în apropiere de graniţă).
O tanchetă care nu dă semne că ar mai funcţiona, soldaţi cu puştile pregătite, dar nefolosite de multă vreme. Drumul, care se umple de praf în urma maşinilor cu număr de Moldova sau de Transnistria, ne conduce pe ritmul muzicii. Melodiile de petrecere răsună în difuzoare, auzindu-se încă de la intrarea în localitate. Muzica vine de la Centrul de Cultură şi Tineret. Nu e petrecere. E ziua alegerilor în Republica Moldova, iar obiceiul - păstrat în această ţară încă din vremea fostei URSS - este ca în preajma secţiilor de votare să fie muzică sau un bufet cu suc, bere, ceva de ale gurii. Oamenii sunt poftiţi la vot.
COADĂ LA URNE
La Secţia de votare nr 40 din Varniţa vin să voteze localnicii din Transnistria. În jurul orei 16:00, maşinile stăteau la cozi de câteva sute de metri la graniţa dintre Tighina şi Varniţa. Şi în zilele obişnuite sunt controale, ne lămureşte preşedintele Secţiei de votare nr 40, Aurelia Pleşca, dar astăzi se leagă de orice amănunt pentru a-i reţine pe oameni. Republica autoproclamată nu a permis statului Republica Moldova să organizeze secţii de votare pe teritoriul său şi acum încearcă să-i oprească pe moldoveni la punctul de trecere a frontierei. Mai mult decât atât, transnistrenii nu au dat voie autorităţilor moldoveneşti să intre cu urnele mobile la deţinuţii de la penitenciarul din Tighina, care aparţine Republicii Moldova. După mai multe tentative nereuşite, reprezentanţii secţiei de votare din Varniţa au renunţat.
Moldovenii din Tighina însă încearcă pe toate căile să ajungă la vot. Cei care nu m