Numarul piscinelor a crescut puternic in ultimii ani, datorita investitiilor de pe piata imobiliara. Insa odata cu prabusirea pietei imobiliare jucatorii de pe piata se asteapta la un recul al vanzarilor si nu exclud o scadere la jumatate a veniturilor.
Piata piscinelor a fost evaluata anul trecut la aproximativ 10 milioane de euro, in crestere cu aproape 20% fata de anul anterior, insa pentru acest an este asteptata o scadere a vanzarilor cu circa 15%, in cel mai optimist caz.
„Oamenii sunt din ce mai mult preocupati de confortul lor, iar piscina trezeste un interes foarte mare. Anul trecut piata s-a ridicat la 10 milioane de euro, insa apreciez o scadere cu pana 15% pentru acest an", a declarat Daniel Nedelcut, reprezentantul companiei Avi, specializata in productia de piscine. Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 3,3 milioane de euro, din care piscinele au reprezentat circa 60% din vanzari.
La valoarea de 10 milioane de euro si la un pret mediu de 7.000 de euro pentru o piscina de dimensiuni medii, numarul de piscine din Romania s-ar ridica la aproximativ 140.000 de unitati. Estimarea numarului de piscine din Romania este facuta insa doar pe baza datelor primite de la furnizorii de profil cu privire la dimensiunea pietei si pe baza unui pret mediu, care insa in cazul piscinelor publice poate ajunge chiar si la 80.000 de euro.
Lipsa informatiilor cu privire la piata de piscine a facut chiar ca principalele companii de profil sa infiinteze o Asociatie Patronala pentru Piscine si Wellness (APPW), aflata in ultima etapa de inregistrare.
„Tocmai pentru a incerca sa avem o apreciere cat de cat exacta a pietei de piscine si a tendintelor acesteia, un grup de 20 de companii a luat initiativa de a se constitui intr-o asociatie", a declarat Cristina Grigorescu, directorul executiv al companiei Kasta Metal, precum si pre