Daca anul trecut anunturile privind investitiile in proiecte eoliene erau la ordinea zilei, anul acesta se pot numara pe degete investitorii care au mai avut curajul sa demareze o astfel de investitie.
Potrivit Transelectrica, compania nationala de transport al energiei electrice, anul acesta proiectele pentru care s-a semnat contractul de racordare la retea totalizeaza 286,53 MW, mult mai putin comparativ cu cei 600 de MW din primul semestru al anului trecut. "Este greu de spus daca aceasta evolutie este direct influentata de situatia economica pe care o traversam. Documentatia pentru obtinerea unui astfel de contract dureaza si poate ca multi investitori nu au reusit inca sa-si puna toata actele la punct. Este posibil insa sa asistam si la o diminuare a interesului investitorilor, dar acesta este un lucru care poate fi explicat de ei, nu de Transelectrica", spune Dan Preotescu, director de planificare al retelei din cadrul transportatotului national de energie.
Potrivit jucatorilor din piata, majoritatea proiectelor eoliene urmau sa fie sustinute financiar prin credite bancare. Odata cu blocajul financiar al pietelor de capital, multe astfel de proiecte au intrat in stand-by.
Cele care merg totusi inainte sunt cele dezvoltate de companii mari, cu experienta in domeniu, care sunt capabile inca sa acceseze fonduri externe.
Un astfel de caz sunt cehii de la CEZ care au in dezvoltare un proiect de 600 de MW localizat in Dobrogea, cu o valoare de un miliard de euro. Cehii au reusit deja sa obtina un credit de 262,3 de milioane de eruo din partea mai multor banci comerciale si se afla in prezent in negocieri cu Banca Europeana de Investitii pentru accesarea unei linii de finantare de 200 de milioane de euro.
Potrivit Transelectrica, pana in prezent au fost primite cereri de racordare totalizand 19.800 de MW, cat aproape 30 de reactoare nucle