În această vacanţă sunt reabilitate 40 din cele 83 de unităţi şcolare. Consiliul Local a alocat doar 11,25 de milioane de lei pentru lucrări de reparaţii curente sau capitale la şcoli şi grădiniţe, spre dezamăgirea directorilor şi a părinţilor.
14 unităţi de învăţământ de toate gradele sunt în proces de reparaţii curente, iar 10 în reparaţii capitale. La o parte dintre ele, lucrările au început încă de anul trecut, fiind de anvergură. Colegiul naţional „Emanuil Gojdu”, Liceul de Artă şi Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” sunt în şantier de un an.
„Anul acesta, până în august, vom termina lucrările de reparaţii la Colegiul Tehnic «Mihai Viteazul». La Liceul de Artă şi la Colegiul «Gojdu» şantierul va continua şi anul viitor pentru că este vorba despre lucrări foarte ample”, spune Tunde Benyovszki, director adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea.
Grădiniţe extinse
La cele trei şcoli se reabilitează faţadele, înlocuirea tâmplăriei şi a instalaţiilor electrice, şi se fac şi amenajări interioare. Imobilele sunt vechi şi necesită reparaţii profunde de mai mulţi ani. Motivul invocat de fiecare dată a fost lipsa banilor.
Trei grădiniţe sunt prioritate vara aceasta pentru a putea primi din toamnă grupele de la grădiniţa de pe strada Mihai Eminescu, al cărei imobil a fost retrocedat Camerei de Comerţ şi Industrie, în urma unui proces foarte lung. „Patru grupe vor fi mutate la Grădiniţa 46, iar câte două la Grădiniţele 54 şi 55. Pentru aceasta trebuie să extindem cele trei grădiniţe şi să realizăm grupe noi”, precizează Benyovszki. Părinţii copiilor vor fi obligaţi să îşi ducă micuţii la grădiniţe din cartierele Cantemir şi Rogerius, în zona centrală nemaifiind unităţi pentru preşcolari.
Doar igienizări şi reparaţii simple
Vara aceasta se execută lucrări de reparaţii doar în jumătate din cele 83 de grădiniţe, şcoli generale şi licee o