100.000 de firme si persoane fizice cu credite de peste 20.000 de lei au intarziat cu plata ratelor la banca in perioada mai 2008-mai 2009, ca efect al crizei economice.
Astfel, numarul restantierilor cu credite de peste 20.000 de lei s-a dublat in doar un an, ajungand la peste 200.000 de persoane, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Practic intr-un singur an s-au adunat restantieri la credite mari cat in 19 ani inainte.
"Companiile au inregistrat scaderi de vanzari si astfel echilibrul lor a avut de suferit, iar persoanele fizice nu au mai avut cresteri de venituri, inregistrand chiar scaderi. Somajul, plus cresterile de dobanzi si de curs de schimb au afectat bugetele persoanelor fizice. A fost un cumul de factori care a condus la deteriorarea situatiei", apreciaza economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
Rata riscului de credit, exprimata ca raport intre expunerea bancilor pe credite din categoria "indoielnice" si "pierdere" si totalul creditelor si dobanzilor, a ajuns in luna iunie la 11,76%, fata de 4,72% cat era rata riscului de credit in iunie 2008, potrivit Mediafax.
"Aceasta crestere reflecta deteriorarea substantiala a portofoliilor de credite ca urmare a unor presiuni pe capacitatea de rambursare a clientilor, atat persoane fizice, cat si companii. Insa se observa ca nivelul creditelor neperformante nu mai creste la fel de repede ca inainte, ritmul de crestere s-a mai temperat, dobanzile au inceput sa scada, iar evolutia cursului s-a stabilizat", spune Dumitru.
Valoarea provizioanelor constituite de banci a crescut in primul semestru de la 7,59 mld. lei (1,8 mld. euro) la 11,3 mld. lei (2,7 mld. euro), in contextul avansului alert al creantelor restante si indoielnice, dar a inregistrat in iunie prima scadere lunara din ultimii doi ani si jumatate, de 2,6% fata de luna mai.
"Credite n