Soţia marelui scriitor, decedat anul trecut la vârsta de 89 de ani, l-a sancţionat pe premierul rus pentru folosirea cuvântului "propagandă", într-un discurs despre celebra lucrare "Arhipelagul Gulag". Opera ar putea face obiectul câtorva ore de curs în şcolile din Rusia, anunţă AP.
În Rusia sovietică, propaganda era una dintre principalele arme pentru izolarea şi depistarea inamicilor statului. Pentru oameni precum Alexandr Soljeniţîn, lupta împotriva propagandei era marele obiectiv de îndeplinit.
Vladimir Putin este un fost membru al serviciilor secrete ruse (KGB), instituţie care a interzis vreme îndelungată operele dizidentului anticomunist Soljeniţîn.
Învăţăminte, nu propagandă
"În câteva zile, se va împlini un an de la moartea lui Alexandr Isaievici Soljeniţîn. Cu ocazia acestui eveniment, vreau să analizăm astăzi un subiect pe care l-am discutat şi cu Alexandr Isaievici - propaganda operelor sale...", a spus Putin, când a fost întrerupt de Natalia Soljeniţîna. Aceasta a corectat prompt: "Aş spune învăţăminte, nu propaganda".
Premierul rus şi-a asumat gafa şi a reformulat ultima parte a frazei. Cei doi s-au întâlnit, ieri, la biroul lui Putin.
Deşi Putin este un fost spion KGB, Soljeniţîn l-a apreciat pe liderul rus pentru eforturile de a readuce Rusia la statutul de mare putere a lumii. Potrivit Nataliei Soljeniţîna, una sau două lecţii despre "Arhipelagul Gulag" ar fi de ajuns pentru a reaprinde interesul tinerilor ruşi pentru opera fostului său soţ.
Romane de viaţă, despre moarte
Alexandr Soljeniţîn a murit la 3 august 2008, din cauza unei insuficienţe cardiace. Experienţele sale de viaţă au fost împărtăşite publicului larg prin operele "O zi din viaţa lui Ivan Denisovici", "Pavilionul canceroşilor" şi, mai ales, "Arhipelagul Gulag".
Savant re