Hotararea de guvern prin care sunt modificate normele de aplicare a programului "Prima casa", adoptata in urma cu o saptamana de Executiv, a fost publicata in Monitorul Oficial, deschizandu-se astfel drumul pentru aparitia noii conventii de garantare.
Pana cand cele sase banci care au amanat intrarea in program, refuzand sa semneze conventia in forma originala, vor avea un document de semnat va mai trece insa timp. Dupa acest pas, Fondul de Garantare a Creditelor trebuie sa vina cu o noua forma a conventiei de colaborare, care va fi de asemenea publicata in Monitorul Oficial, iar abia mai apoi va putea fi inaintata spre semnare bancilor.
Reprezentantii Fondului de Garantare nu au putut fi contactati ieri pentru a comenta pe marginea acestor informatii.
Estimarile initiale au fost deja depasite, in conditiile in care bancherii considerau, dupa intalnirea de saptamana trecuta de la Guvern, ca in cursul acestei saptamani vor finaliza procesul de semnare. Principalele probleme erau legate de modul de instituire a ipotecii, Guvernul precizand acum ca acesta se face prin efectul legii, fara sa mai fie nevoie de o deplasare la notar, care insemna si un comision in plus de plata pentru client.
Totodata, Guvernul renunta la cerinta ca imobilul sa fie liber de sarcini, ceea ce impiedica practic finantarea apartamentelor construite in cadrul proiectelor rezidentiale.
"(Clientul, n. red.) achizitioneaza in cadrul programului o singura locuinta finalizata, aflata pe teritoriul Romaniei, inscrisa in cartea funciara in conditiile legii", potrivit actului publicat in Monitorul Oficial. In plus, Executivul precizeaza acum clar ca imobilul trebuie sa fie asigurat impotriva tuturor riscurilor, beneficiarul politei fiind statul, reprezentat prin Ministerul Finantelor.
Pe lista bancilor care asteapta noua conventie pentru a intra in program sunt BCR - j