Criza financiară a reînviat moda magazinelor second-hand, acestea câştigând clienţi de la o zi la alta. Judeţul Caraş-Severin este pe ultimele locuri în ţară din punct de vedere economic, iar acest lucru se vede şi din cauza faptului că locul magazinelor considerate cândva de lux sau „de fiţe” este luat acum de cele care oferă spre vânzare produse la mâna a doua. Cu alte cuvinte, lucruri de care alţii nu mai au nevoie.
Dacă moda maşinilor de spălat, a aragazelor şi frigiderelor aruncate de nemţi la tomberon apusese pentru o vreme, acum, aceasta revine printre reşiţeni. Tot din Occident îşi cumpără mobilă şi televizoare şi asta nu deranjează pe nimeni atât timp cât ele pot fi achiziţionate la mai puţin de jumătate din preţul unui produs autohton, dar nou.
La volan de second hand
Autoturismele conduse de cea mai mare parte a şoferilor din Reşiţa sunt, tot la mâna a doua, adunate de prin toată Europa, cu sute de mii de kilometri la bord. Practic, reşiţenii cumpără aproape orice găsesc la magazinele second-hand.
Dintre toate, cea mai mare căutare o au magazinele de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi piaţa de vechituri de la stadionul Gloria. În locul unui magazin „de fiţe” din cartierul Govândari se vând acum haine la mâna a doua, iar clienţii sunt mai mulţi ca niciodată. Pijamale, salopete şi halate la 3,5 lei, cămăşi de noapte cu 2 lei, articole de copii cu 1,5 lei şi geci cu numai 3 lei sunt preţuri care îi atrag pe reşiţeni.
„Nu e nicio ruşine să ne îmbrăcăm de aici. De multe ori găsim chiar haine noi, cu etichetă. Oricum, şi cele folosite sunt mai de calitate decât cele din bazar şi, în plus, sunt mult mai ieftine”, spune Dana Dumitraşcu, o clientă fidelă a magazinelor cu haine la mâna a doua. „Cumpăr destul de des de la second-hand pentru că nu am alte posibilităţi. Nu am luat niciodată lenjerie i