Forum FP. Analizând "la cald” rezultatele scrutinului de miercuri, experţii români consultaţi de FP România au încearcat să preconizeze spre ce se îndreaptă Republica Moldova după alegerile legislative anticipate: coaliţie de guvernare instabilă, noi anticipate, Lupu face regele, debarcarea lui Voronin; apoi, posibilitatea unei europenizări mai alerte a republicii, dar Rusia ar putea avea reacţii de susţinere economică mai consistente decât UE.
Prof. univ. dr. Zoe Petre, fostă consilieră a Preşedintelui Emil Constantinescu: Rusia susţine mai repede Moldova decât UE
Cu privire la rezultatul alegerilor din Republica Moldova, observ că situaţia aminteşte întrucâtva de cea a României după ruptura dintre gruparea Iliescu şi susţinătorii lui Petre Roman, din1992. Deosebirea consta în faptul că partidele de opoziţie, ale căror procente, însumate, dau o majoritate susceptibilă să provoace o cotitură radicală în politica R. Moldova, nu au nici experienţa, nici apetenţa colaborării, în vreme ce în România anului 1996, CDR avea şi patru ani de coabitare reciprocă, şi experienţa cooperării cu UDMR, drept care principalele dificultăţi au provenit din relaţia cu PD. De aceea, noul guvern va fi capabil să determine o orientare pro-europeană a ţării, dar va avea mari dificultăţi în adoptarea şi aplicarea efectivă a măsurilor concrete de reformă pe care această nouă orientare o presupune.
Situaţia economică precară ar avea nevoie de un ajutor imediat şi consistent, ceea ce nu e de presupus cu prea mare uşurinţă. Ar fi nevoie de o mobilizare generală a forţelor europene şi internaţionale interesate de stabilitatea R. Moldova, dar, din păcate, România nu are capacitatea de a mobiliza acum pe nimeni. Importanţa poziţiei R. Moldova în relaţia între UE şi Rusia e, ca de obicei, mult mai clară pentru Rusia decât pentru UE.
Petre Roman, fost premier şi ministru de Ext