Un studiu al NASA arată că încetinirea activităţii solare din ultimii ani a determinat o scădere a temperaturilor medii globale. Specialiştii de la NASA spun că de anul acesta activitatea solară îşi va reintra în drepturi, fapt pentru care temperaturile multianuale vor fi mai mari. Pe fondul schimbărilor climatice, temperaturile medii globale vor creşte în următorii 10 ani mai repede decât ne-am aşteptat.
În ultimii ani lumea a trecut printr-o perioadă „mai rece“ de la recordul de temperaturi ridicate din vara anului 1998. Într-un nou studiu, coordonat de NASA şi citat de cotidianul britanic „The Telegraph“, se arată că o fază descendentă în ciclul soarelui a mascat încălzirea globală determinată de creşterea nivelului de dioxid de carbon în atmosferă. Aceasta a însemnat mai puţină lumină provenită de la soare.
Studiul NASA arată însă că începând cu anul acesta, activitatea solară îşi va intra din nou în drepturi. Fenomenul El Nino va determina producerea furtunilor şi a valurilor de căldură. Potrivit cercetătorilor de la NASA, temperaturile vor fi mai ridicate, din cauza acumulării în atmosferă a unei cantităţi tot mai mari de gaze cu efect de seră.
Încălzirea globală cauzează vijelii
Scenariile meteorologilor sunt sumbre cu cât se are în vedere influenţa creşterii temperaturii medii globale. „Se aşteaptă o încălzire medie anuală între 0,5 şi 1,5 grade până în anul 2030“, spunea recent Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Un alt factor care poate duce la agravarea situaţiei ţine de defrişările masive din ultima perioadă, ce fac ca zonele respective să fie cele mai expuse în faţa fenomenelor meteorologice extreme. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a semnalat, de curând, faptul că România este o ţară vulnerabilă din acest punct de vedere.