Nouă culte religioase din judeţul Cluj au depus peste 700 de cereri de revendicare a unor imobile şi terenuri la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Din totalul acestora, 161 au fost soluţionate, a declarat preşedintele instituţiei, Anca Opre.
Cele mai multe cereri de retrocedare, 338, au fost depuse în baza OUG nr. 94/ 2000, de către Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, din acestea fiind soluţionate 29.
Biserica Ortodoxă a depus 67 de cereri de retrocedare a unor bunuri şi au fost soluţionare 40.
În cazul Bisericii Romano-Catolice au fost depuse 126 de cereri din care au fost soluţionate16, iar în cazul Bisericii Reformate au fost depuse 122 de cereri din care 53 au fost rezolvate. Biserica Unitariană a depus 20 de cereri din care s-au soluţionat două, în timp ce reprezentanţii Cultului Mozaic au solicitat retrocedarea a 34 de imobile sau terenuri din care 16 au fost soluţionate.
Potrivit şefului ANRP, în cazul cultelor mai mici, evenghelic-luteran, baptist şi pentiscostal, instituţia a soluţionat toate cererile de revendicare depuse.
Opre a adăugat că în total au fost depuse 712 cereri.
Anca Opre a precizat că problema retrocedării bunurilor care au aparţinut cultelor religioase este una "aparte".
„Restituirea nu este atât de uşoară şi necesită multe acte doveditoare şi o investigaţie bine documentată pentru a se putea decide în cunoştinţă de cauză. În plus, ne confruntăm şi cu o oarecare lipsă de personal, care îngreunează soluţionarea dosarelor. Se solicită informaţii suplimentare care să ducă la o soluţie obiectivă”, a spus Opre.
În ceea ce priveşte situaţia cererilor de retrocedare depuse în baza OUG nr. 83/ 1999, preşedintele ANRP a precizat că s-au primit din partea comunităţii maghiare din Cluj unsprezece cerer