Creşterea deficitelor bugetare în statele emergente, printre care şi România, reflectă, în mare parte, scăderea puternică a veniturilor, inclusiv ca urmare a preţurilor mai mici ale materiilor prime, în condiţiile în care cheltuielile nu au fost reduse în aceeaşi măsură, potrivit FMI. Unele din cele 22 de state emergente din afara G20 analizate de FMI au intrat în criză cu fundamente economice relativ solide şi cu posibilitatea de a permite stabilizarea automată sau de a fol
Creşterea deficitelor bugetare în statele emergente, printre care şi România, reflectă, în mare parte, scăderea puternică a veniturilor, inclusiv ca urmare a preţurilor mai mici ale materiilor prime, în condiţiile în care cheltuielile nu au fost reduse în aceeaşi măsură, potrivit FMI.
Unele din cele 22 de state emergente din afara G20 analizate de FMI au intrat în criză cu fundamente economice relativ solide şi cu posibilitatea de a permite stabilizarea automată sau de a folosi măsuri de stimulare.
Majoritatea, însă, s-au confruntat cu constrângeri semnificative, se arată în noua publicaţie online a Fondului privind starea finanţelor publice, "The State of Public Finance: A Cross-Country Fiscal Monitor", lansată joi.
Noua publicaţie periodică va apărea în lunile aprilie şi octombrie, după raportul "World Economic Outlook", dar şi sub forma unor revizuiri trimestriale, atunci când va fi nevoie, se arată într-un comunicat al Fondului Monetar Internaţional.
Printre ţările emergente analizate se află România, Polonia, Ucraina, Estonia, Letonia şi Lituania, Armenia, Belarus, Bosnia & Herzegovina, precum şi state din America de Sud şi alte regiuni ale lumii.
În cazul statelor din G20, FMI anticipează o creştere a deficitelor bugetare în medie cu 5,5 % din PIB, în 2009 şi 2010, comparativ cu nivelul din 2007, anterior crizei economice.
Deşi este aşteptată o aten