În 1989, ministru al Turismului era Ion Stănescu. Îşi începuse mandatul în octombrie 1984, după ce anterior deţinuse alte funcţii importante: prim-secretar al Comitetului regional de Partid Oltenia (1964-1967), preşedinte al Consiliului Securităţii Statului (1968-1972), ministru de Interne (1972-1973), preşedinte al Comitetului executiv al Consiliului popular al judeţului Dâmboviţa (1974-1977). Înainte de a ajunge la Turism ocupase funcţia de şef al Departamentului pentru Construcţii în Străinătate.
Domnul Ion Stănescu a avut amabilitatea să ne vorbească despre starea turismului în 1989, fiind cel mai în măsură să ofere o imagine a sectorului, având în vedere perioada în care a fost ministru. Acum 20 de ani, atât "oamenii muncii", cât şi străinii îşi petreceau concediile în România prin intermediul agenţiilor turistice de stat.
Cea mai importantă dintre acestea era "centrala" ONT (Organizaţia Naţională a Turismului, n.r.) Litoral, care avea ca misiune repartizarea turiştilor în staţiunile de la malul Mării Negre. Urma apoi "centrala" de la Braşov, care se ocupa cu turismul montan. La nivelul fiecărui judeţ existau oficii judeţene de turism (OJT-uri), iar excursiile în străinătate cădeau în sarcina ONT Carpaţi, cu sediul în Bucureşti.
GRUPURI GOSPODĂREŞTI ÎN TURISM
Pe lângă instituţiile care îi repartizau pe turişti în staţiuni, ministerul avea în subordine şi unele unităţi care asigurau infrastructura. Spre exemplu, de buna desfăşurare a transportului se ocupa Întreprinderea de Transporturi Turistice Auto (ITTA), care avea autocare şi maşini mici, pe care le închiria pentru diverse ocazii. Alimentaţia hotelurilor şi staţiunilor turistice era asigurată de Întreprinderea de Agrement şi Producţii Industriale pentru Turism (IAPIT), creată chiar de Ion Stănescu la începutul mandatului său, în 1984.
El s