» Romania este singura tara din UE in care fermierii din agricultura ecologica nu primesc subventii europene. In alte tari, aceste ajutoare ajung pana la 800 de euro pe hectar.
» Fermierii romani acuza autoritatile ca n-au depus nici pana acum dosarul pentru subventii la UE. La randul sau, Ministerul Agriculturii sustine ca situatia aceasta s-ar putea reglementa de anul viitor.
» In Romania sunt inregistrati peste 4.000 de fermieri care produc legume, cereale, fructe si plante aromatice fara sa foloseasca substante chimice. Cea mai mare parte din productie este exportata.
Petrisor Petrescu administreaza in Tulcea 12.000 de hectare de teren cultivat in sistem eco. Are clienti de peste tot in lume: Italia, Germania, Austria, Elvetia chiar si Arabia Saudita. "Sunt cunoscut mai mult in strainatate, nu si in propria mea tara", remarca barbatul, cu un zambet amar. Tulcean din nastere, Petrescu s-a apucat de agricultura ecologica in urma cu cinci ani, ca si alti fermieri din zona. Pe urma a venit aici un investitor italian. Asta s-a intamplat in 2007. Italianul le-a spus romanilor sa se asocieze, sa faca un fel de concern agricol. Partea italiana urma sa se ocupe de comercializarea, in Occident, a produselor ecologice romanesti. Asa se face ca aproape 40 de fermieri romani, toti din judetul Tulcea, si-au dat mana si au pus la punct una dintre cele mai mari exploatatii agricole in sistem eco din Romania – "Delta Dunarii Organics", cu o productie de 60.000 de tone in fiecare an, luand in calcul graul, porumbul, rapita, orzul, floarea soarelui, mazarea si soia.
Grau romanesc pentru macaroanele italiene
Culturile ecologice sunt frecvent inspectate de experti de la unul dintre organismele internationale de certificare. Se iau probe din sol, de la plante, pentru a se vedea daca totul e curat. Sa nu fi fost puse in pamant subst