Procurorii hunedoreni au solicitat începerea urmăririi penale împotriva a trei angajaţi de la mina Petrila, care sunt acuzaţi de dispariţia unui aparat multigaz, imediat după explozia de la sfârşitul anului 2008. În accidentul minier din 15 noiembrie au murit 13 mineri şi salvatori mineri, iar alte 15 şi-au pierdut capacitatea de muncă. Sursa: Mediafax Cei trei angajaţi trimişi în judecată erau lucrătorii la lămpăria minei Petrila, respectiv Benone Irofti, Dida Codrea şi Maria Cssilag.
„La ora actuală, în cadrul acestui dosar a fost începută urmărirea penală împotriva a trei persoane. În urma cercetărilor efectuate am stabilit că într-adevăr acel aparat multigaz a existat, a fost în subteran, a fost scos la suprafaţă şi a fost adus la lămpărie. De la lămpărie nu se mai ştie nimic de el, unde a dispărut. Sunt probe în acest dosar”, a declarat Ovidiu Zaharie, comandantul Poliţiei Petrila.
Potrivit specialiştilor, aparatul multigaz dispărut este o probă importantă în „Dosarul Petrila”, deoarece acesta are capacitatea de a stoca concentraţiile gazelor din subteran pentru o perioadă de 30 de zile. Odată cu multigazul au mai fost date dispărute şi câteva metanometre.
„Dosarul Petrila” trimis în instanţă la toamnă
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara care îi anchetează penal pe şefii minerilor de la mina Petrila pentru producerea exploziei din luna noiembrie 2008 au finalizat cercetările, iar în toamnă după vacanţa de vară a magistraţilor, ei vor trimite dosarul în instanţă.
Potrivit procurorilor „dosarul Petrila” numără peste 5.000 de file, iar vinovaţi de producerea evenimentelor din noiembrie se fac fostul directorul sucursalei EM Petrila, Aurelian Necula, inginerul şef securitate minieră, Gheorghe Roşu şi şeful staţiei de salvare minieră, Ştefan Ungur, care sunt cercetaţi penal