Statele Unite ale Americii si China incearca sa faca front comun pentru combatarea crizei economice mondiale, insa, in realitate, se duce o adevarata lupta pentru cine va fi liderul lumii, dupa iesirea din recesiune.
Dupa doua zile de intalniri la nivel inalt, ambele parti au recunoscut importanta consultarii pe teme economice, insa nu au reusit sa fie de acord asupra unor masuri concrete de cooperare.
"Desi punem bazele unei colaborari mai apropiate, acest lucru s-ar putea sa nu produca efecte concrete imediate", a recunoscut secretarul de stat Hillary Clinton, citata de Financial Times. Ea a adaugat, totusi, ca nivelul de cooperare va fi unul nemaintalnit pana acum intre cele doua tari.
Atat China, cat si Statele Unite sunt liderii mondiali in acordarea stimulilor financiari, iar Guvernul de la Beijing este de acord cu cel din Washington, care a cerut Chinei sa isi majoreze consumul la nivel national si sa-si reduca dependenta de exporturi.
"Cooperarea dintre China si SUA va ramane vitala nu doar pentru binele celor doua tari, ci si pentru sanatatea economiei globale", a spus secretarul Trezoreriei americane, Tim Geithner.
In timp ce Statele Unite au promis sa-si scada deficitul bugetar, pana in 2013, China a fost de acord sa reorienteze economia spre consumul intern, precum era in trecut. De asemenea, SUA au pus accentul pe reglementarea mai severa a sistemului financiar, iar Beijingul si-a aratat intentia de a liberaliza propriul sector financiar.
Oficialii chinezi au promis ca o sa trateze companiile straine in acelasi mod ca pe cele locale, mai ales cand vine vorba de contractele cu statul. Dar, avand in vedere ca este cel mai mare proprietar de titluri de stat americane, Guvernul chinez are indoili cu privire la siguranta investitiei a sute miliarde de dolari, desi expunerea sa la moneda n