Să lucrezi la stat pe timp de criză se pare că nu e totuşi rău.
Spre exemplu, ca şofer la o agenţie guvernamentală primeşti o leafă lunară de 4.100 lei, circa 1.000 de euro. Declaraţia privind nivelul salariului unui şofer de la stat îi aparţine premierului Emil Boc.
Unii directori, nu dintre cei care conduc instituţiile respective – întrucât acestora le-a fost limitat salariul la nivelul unui secretar de stat, adică de circa 4.800 lei -, încasează lunar 17.600 lei. Leafa este de două ori mai mare decât salariul preşedintelui Băsescu.
Şeful executivului a declarat ieri că veniturile acestor agenţii vor fi vărsate la buget, aşa încât salariile să fie aduse la un nivel decent. Premierul a precizat totodată că proiectul de reducere a numărului de agenţii guvernamentale va fi definitivat până la 14 august.
Legea salarizării unice, pe ultima sută de metri
Tot până la acea dată, guvernul s-a angajat să finalizeze legea salarizării unice şi pachetul de legi privind reforma în sistemul educaţional. Proiectul legii privind salarizarea va fi discutat şi cu reprezentanţii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI).
La rândul său, ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a spus că cel puţin pentru acest an nu se are în vedere majorarea TVA. „Pentru 2009 nu am avut în vedere şi nici nu avem majorarea taxelor semnificative. Pentru 2010, este prematur să discutăm acum”, a răspuns Pogea la o întrebare a presei.
El a adăugat că la discuţiile cu FMI, statul va propune majorarea deficitului bugetar cel puţin cu scăderea veniturilor din economie din cauza crizei. Veniturile la buget în primele şase luni sunt cu 5,1% mai mici faţă de aceeaşi perioadă din 2008.