STRATEGIE l Lupu exclude orice colaborare „bilaterală” cu foştii colegi de partid, dar nu zice nu într-o eventuală „largă coaliţie”
Fostul preşedinte al Parlamentului moldovean, actual lider al Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, este omul politic care va înclina balanţa puterii de la Chişinău înspre comunişti sau partidele opoziţiei de dreapta. Considerat de mass-media internaţională pionul care va decide cum va fi configurată scena politică datorită celor 13 mandate obţinute de formaţiunea sa la scrutinul de miercuri, Lupu a exclus, ieri, orice colaborare bilaterală cu PCRM, chiar dacă i s-ar oferi preşedinţia Republicii. „Mi-a plăcut foarte mult declaraţia preşedintelui Voronin. Pe cât de mare este siguranţa lui, pe atât de mare îi va fi deziluzia, deoarece Partidul Democrat din Moldova este o echipă consolidată. În această «căsătorie» eu sunt bărbatul. .. Urmează ca fiecare partid să vină cu propunerile sale ca să formăm un program de guvernare”, declara Marian Lupu, la închiderea urnelor, potrivit UNimedia.
Moscova vede în Lupu un partener de discuţie
Totuşi, nu trebuie uitat că liderul PDM a fost până de curând unul dintre membrii marcanţi ai formaţiunii comuniste, fapt ce explică relatările presei ruse care susţine că Moscova îşi căuta un alt interlocutor la Chişinău, potrivit Kommersant. În discuţii neoficiale, diplomaţii şi politicienii ruşi recunosc faptul că liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, ar putea deveni un partener de discuţie, dacă va acumula greutatea politică necesară, notează publicaţia. Deşi Moscova i-a susţinut pe comunişti, mizând pe strategia „răului cel mai mic”, politicienii ruşi se vor orienta către alţi lideri decât Vladimir Voronin, apreciază publicaţia rusă.
De altfel, faptul că liderul formaţiunii democrate se vede în rolul de şef al statului este o intenţie mărturisită chiar de el. Lupu