Salvia, sovârful şi muşeţelul îi ajută pe bolnavi să scape de senzaţia de sufocare şi de tusea persistentă. Datele statistice arată că în România există aproximativ două milioane de persoane bolnave de astm bronşic, deşi multe nu sunt încă diagnosticate. Astmul bronşic poate afecta destul de serios viaţa unui bolnav dacă simptomele nu sunt controlate în permanenţă. În prezent nu există un tratament pentru această boală cronică inflamatorie ce afectează căile respiratorii, ci doar unul simptomatic. Efectele medicamentelor pot fi completate cu ajutorul plantelor care, de-a lungul timpului, şi-au dovedit eficienţa în ceea ce priveşte ameliorarea crizelor de astm.
Fitoterapeuţii avertizează însă că nici remediile din plante nu trebuie folosite după ureche. „Se poate întâmpla ca, din cauza dozării greşite a cantităţilor de plantă, efectul obţinut să fie unul diferit de cel aşteptat.
Prin urmare, atunci când problemele de sănătate sunt mai complicate, se recomandă să se apeleze numaidecât la un specialist în medicina naturistă, deoarece este singurul care poate da o reţetă precisă”, spune doctorul farmacist Ovidiu Bujor, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale.
Sovârful aeriseşte căile respiratorii
Pentru fluidizarea secreţiilor bronşice, fitoterapeuţii recomandă sovârful, o plantă cu efect puternic dezinfectant şi antispastic al căilor aeriene superioare.
Se administrează sub formă de infuzie, care se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml de apă fiartă. Amestecul se acoperă zece minute, după care se strecoară. Se pot bea până la trei ceaiuri pe zi, deoarece sovârful este lipsit de efecte secundare.
Terapia cu sovârf se recomandă la intervale regulate de timp, la începutul fiecărui anotimp.
Salvia are efect antiinfecţios
Pulberea de salvie