Melanomul malign ucide 1.200 de australieni pe an, iar americanii raportează un deces pe oră, în timp ce românii ignoră radiaţiile solare. Neinformaţi, românii nu se feresc de radiaţiile ultraviolete, a căror putere energetică este favorizată de schimbările climatice şi de poluare. Soarele arde din ce în ce mai rău, canicula încinge mai ales aglomerările urbane, iar ultravioletele ne bombardează fără să prindem de veste. Este de-ajuns să aşteptăm tramvaiul în staţie, fără să ne adăpostim la umbră, ca să încasăm o „porţie“ de ultraviolete, care, pentru unii dintre noi, poate fi fatală. Specialiştii spun deja că, în mijlocul verii, radiaţiile ultraviolete depăşesc, în România, nivelul admis.
Cauzele acestui fenomen sunt schimbările climatice, subţierea stratului de ozon, poluarea şi defrişările. La mare, nivelul radiaţiilor ultraviolete se dublează, pentru că nisipul şi apa reflectă puternic razele soarelui. Dar şi la munte, în zonele neacoperite de păduri, pericolul este prezent, deoarece indicele de radiaţie ultravioletă (UV) atinge valori extreme.
„Ultravioletele sunt radiaţii de lungime de undă mică şi foarte mică, produse de soare, ce au însă o putere energetică imensă. Sunt invizibile, subţiază stratul de ozon, iar, în lipsa ozonului, pot să pătrundă şi în scoarţa terestră. Atunci când depăşesc valorile-limită, pot să distrugă tot ceea ce înseamnă viaţă“, spune Dumitru Baltă, meteorolog la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Invizibile şi ucigaşe
Invizibile, dar ucigaşe, ultravioletele au creat, cu scurt timp în urmă, o adevărată fobie în mass-media europene, măsurătorile înregistrând valori alarmante în Austria, în Spania sau în Ungaria. La mijlocul lunii iunie, un „nor roşu“ radioactiv a fost „acuzat“ că se plimbă şi pe deasupra României, iar meteorologii au fost certaţi că nu informează pop