Danezul Anders Fogh Rasmussen devine la 1 august Secretar General al NATO. El îi urmează olandezului Jaap de Hoop Scheffer, aflat la cârma Alianţei Nord - Atlantice din 2004. Anders Fogh Rasmussen este primul Secretar General al NATO care este şi fost prim-ministru, o calitate care i-ar putea servi în gestiunea diplomatică a crizei din Afganistan.
Danezul Anders Fogh Rasmussen devine la 1 august Secretar General al NATO. El îi urmează olandezului Jaap de Hoop Scheffer, aflat la cârma Alianţei Nord - Atlantice din 2004.
Anders Fogh Rasmussen este primul Secretar General al NATO care este şi fost prim-ministru, o calitate care i-ar putea servi în gestiunea diplomatică a crizei din Afganistan.
Acolo, occidentalii caută în continuare o strategie de combatere a talibanilor şi de antrenare a Poliţiei afgane, astfel încât trupele coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite să se poata retrage.
Aliaţii europeni din cadrul NATO sunt reticenţi în a se angaja mai departe în Afganistan.
Italia a dat recent semne că doreşte o retragere, Guvernul britanic se confruntă cu criticile opiniei publice privind operaţiunea, iar Olanda s-a arătat dintotdeauna rezervată.
Mai departe, NATO va trebui să-şi redefinească relaţia cu Rusia, în urma conflictului ruso-georgian ce a dus anul trecut la îngheţarea cooperării şi la reluarea timidă a acesteia doar în primăvara acestui an.
În fine, NATO şi al său nou secretar general îşi caută o nouă vocaţie şi încearcă să-şi redefinească misiunea.
Un document redactat de seniorii militari ai NATO privind viziunea strategică a Alianţei este menit să-l înlocuiască pe cel datînd din 1999.
Îi revine şi lui Anders Fogh Rasmussen să se asigure că această strategie înnoită va fi adoptată anul viitor, la Summit-ul Alianţei de la Lisabona. Corespondentul RFI, Mihaela Gherghişan, despre noul şef al NATO @N_