Numărul de firme care vor falimenta sau îşi vor suspenda activitatea în a doua parte a acestui an va fi aproximativ egal cu cel din primul semestru, adică de circa 115.000, estimează Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR). Sursa: Codrin Prisecaru
„Anchetele noastre arată că peste 60% din întreprinzători susţin că vârful crizei încă nu a sosit în România. În a doua parte a acestui an vom avea cel puţin acelaşi număr de probleme ca în prima parte. Încă suntem pe tobogan”, a explicat Nicolescu. El a precizat că, în prezent, mai funcţionează aproximativ 500.000 de IMM-uri.
Vestea proastă este însă că şi o mare parte dintre societăţile care vor rămâne în viaţă vor fi nevoite să dea oameni afară. „Cel puţin 70% din firmele care rezistă vor face disponibilizări, deoarece toate trebuie să facă economii”, a declarat preşedintele CNIPMMR, ieri, la o conferinţă de presă. Cele mai afectate sunt companiile din industrie, construcţii, urmate de cele din comerţ şi servicii.
Firmele, „spionate” de Finanţe
Totodată, patronatul IMM-urilor contestă un ordin al ministrului finanţelor publice publicat pe 22 iunie 2009, în urma căruia patronii trebuie să completeze mai multe rubrici cu date pe care le consideră irelevante şi care prezintă informaţii interne.
„Considerăm un abuz şi o încălcare a confidenţialităţii ce trebuie să existe asupra afacerilor desfăşurate de o firmă cuprinderea unor date precum numărul de acţiuni deţinute, plasamente pe burse, plasamente la bănci, diverse împrumuturi, a soldului casei, a soldului şi numărului conturilor în valută şi lei”, spun micii întreprinzători.
Potrivit lor, expunerea acestor informaţii poate genera diverse forme de şantaj, de jaf, escrocherii, controale ale autorităţilor şi chiar răpiri şi sechestrăr