Ocrotită de legislaţia naţională, capra neagră s-a plasat în topul preferinţelor vânătorilor anul trecut. Astfel, 155 de exemplare au fost vânate în 2008.
În fiecare an, autorităţile evaluează fondul de vânătoare, stabilind câte animale aparţinând unei specii pot fi vânate. În 2008, autorităţile au decis că 6.445 de capre negre pot fi vânate. Pentru cele 155 de exemplare împuşcate în 2008, vânătorii au primit 25 de medalii de aur, 32 de argint şi 35 de bronz.
De asemenea, din cele 160.622 de exemplare de căprior care putea fi ţinta vânătorilor, aceştia au recoltat 7.457. Pentru 150 au fost acordate medalii de aur.
Între speciile cu cel mai mare număr de exemplare care puteau fi vânate se regăsesc iepurele de câmp şi potârnichea, cu peste un milion de exemplare şi, respectiv, aproape 200.000 de unităţi. Lupii pot fi vânaţi doar cu aprobări speciale, astfel că numărul exemplarelor recoltate a fost de 162.
Suprafaţa tuturor terenurilor de vânătoare din România este de 21.878 de mii de hectare, adică 92% din suprafaţa fondului funciar, adică totalitatea terenurilor, inclusiv a celor acoperite de ape, de pe teritoriul ţării. Restul de 8% este reprezentat de parcurile naţionale şi zonele de protecţie integrală din parcurile naţionale. Aici, picior de vânător nu poate călca legal.
“Teritoriul alocat fondurilor de vănătoare nu înseamnă că totul este “la dispoziţia vănătorilor”, ci există cote stabilite de către Ministerul Agriculturii şi de Ministerul Mediului, privind numărul de exemplare care pot fi vânate. Cel mai important lucru este să se menţină această activitate în cadrul legal, adica să nu se vâneze în afara cotelor stabilite şi fără autorizaţiile necesare, să nu se vânaze/braconeze în zonele unde este interzisă vânătoarea sau specii a căror vânare e interzisă prin lege, aşa cum s-a întâmplat în acestă ia