Weekendul trecut, am vazut un documentar de vreo trei ore despre casele de un milion de euro. Fastuoase, exotice, intimidante, coplesitoare pentru muritorul de rand, dar dintre toate cele care au defilat pe ecran, numai una singura avea biblioteca – si aceea de decor. Asadar, nu de acolo va veni sprijin pentru cartile lumii.
Si daca bibliotecile personale dau asemenea semne de declin, neaflandu-si locul nici macar (sau mai ales) intr-o casa de un million de euro, de ce-ar fi mai incurajatoare situatia bibliotecilor publice? Criza individuala se prelungeste in criza de sistem, iar pentru intelegerea dimensiunilor ei, va invit sa cititi interviul din acest numar cu Florin Rotaru, directorul general al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti.
Veti zice ca degeaba avem biblioteci daca nu mai avem cititori. Asa credeam eu pana mai ieri despre poezie: ca va muri din lipsa cititorilor si ascultatorilor, dar mi-a fost suficienta participarea la trei lecturi publice pentru a-mi da seama cata lume poate deveni interesata de ea daca evenimentul care o promoveaza e bine organizat.
Este foarte probabil ca biblioteca secolului 21 sa se numeasca la noi Biblionet. V-am mai vorbit despre acest proiect, care acum a intrat in linie dreapta, prin nominalizarea primelor 12 biblioteci judetene si a celor 240 de biblioteci locale ce vor fi dotate cu calculatoare si software. Proiectul se va derula pe parcursul a cinci ani si vizeaza 1.500 de institutii de gen, costul total al operatiunilor urmand sa ajunga la 26,9 milioane de dolari, suma pusa la dispozitie de Fundatia Bill & Melinda Gates.
Inca n-am aflat numele celor 240 de biblioteci locale care s-au calificat pentru aceasta prima runda a Programului National Biblionet, dar sper ca printre ele sa se numere si cea din comuna mea natala, pentru ca, in felul asta, sa le pot transmite cititorilor de acolo cat ma