Mitropolia Moldovei a câştigat războiul pentru cabana lui Ceauşescu. Diferendul în justiţie, dintre Mănăstirea Neamţ, reprezentată de Mitropolia Moldovei şi Direcţia Silvică Piatra Neamţ, privind imobilele situate pe o suprafaţă de teren ce a fost revendicată şi câştigată de călugări, a fost adjudecat de clerici.
Aceştia au dobândit cabana Nemţişor (fosta reşedinţă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu), situată în imediata apropiere a mănăstirii amintite şi a Rezervaţiei de zimbri „Dragoş Vodă“, în comuna Vânători Neamţ, sediul Ocolului Silvic Târgu Neamţ, cinci imobile - canton Secu, cabanele Huma, Icoana şi Măngălărie, sediu brigadă silvică, plus drumuri forestiere, fâneţe şi două heleştee.
Ieri, părintele Grigore, juristul Mitropoliei, împreună cu un executor, Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, şi reprezentanţi ai silvicului au pus în executare o sentinţă a Judecătoriei Craiova şi au preluat motelul de la Nemţişor, imobil construit special pentru fostul dictator român, care venea în Neamţ pentru a vâna.
„Am executat Direcţia Silvică în baza unei sentinţe civile definitive a Judecăroriei Craiova, care a respins o cerere de revizuire a unei sentinţe a Judecătoriei Târgu Neamţ, care ne era favorabilă. Cred că s-a pus punct litigiilor pe care le-am avut cu această instituţie“, a declarat juristul Grigore.
Ca şi cum nu era de ajuns această lovitură, o alta a stârnit iritare printre silvicultori. Reprezentanţii mitropoliei au fost de acord ca sediul Ocolului Silvic Târgu Neamţ şi cantonul Secu să fie folosite în continuare de silvicultori, cel mai probabil un an, dar cu plata unei chirii lunare.
„Luni seara, 27 iulie, am avut o întâlnire cu mitropolitul Teofan şi părintele Grigore, fiind înştiinţat că va avea loc
executarea. Am anunţat Regia Naţională Romsilva şi o să vedem ce vom face. Fiind