Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a realizat, împreună cu Academia Română, două rapoarte privind calitatea limbajului folosit în audiovizual. Deşi li s-a atras atenţia asupra abaterilor de la normele limbii române, televiziunile şi radiourile continuă să facă greşeli de gramatică, bâlbâieli, cacofonii şi clişee. Dacă din raportul de primăvară, efectuat în perioada 20 martie – 20 aprilie, reiese că posturile radio-TV îşi reduseseră greşelile de ortografie şi morfologie, în perioada 20 mai – 20 iunie, când a fost realizat raportul de vară, greşelile au început să „se umfle“.
Echipa Academiei Române, care a realizat analiza limbii folosite în emisiunile de ştiri şi dezbateri (peste 600 de ore de emisie), a monitorizat 12 canale de televiziune - Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, N24, OTV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, TVR 1, TVR 2, TVR Cultural - şi posturile Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio Bucureşti, Radio Guerrilla şi Europa FM.
„Diminuarea a fost mai evidentă în cazul monitorizării de primăvară, dar vara probabil că se greşeşte mai mult“, a glumit preşedintele CNA, Răsvan Popescu, în conferinţa de lansare a celor două rapoarte.
Moderatorii fac greşeli elementare
Popescu s-a arătat mulţumit că anul acesta, comparativ cu monitorizările anterioare, nu mai există peste 100 de greşeli pe lună la
niciunul dintre canalele monitorizate, dar a precizat că este posibil ca Consiliul să sancţioneze abaterile în prima sa şedinţă. Rodica Zafiu, lingvist coordonator al cercetării, a apreciat ca fiind „jenant“ faptul că moderatorii şi prezentatorii din televiziuni fac greşeli elementare, pe care şi un elev de gimnaziu le poate constata. „Greşelile reflectă probleme de vorbire în întreaga societate românească“, a mai spus Zafiu.
Cele mai frecvente tipuri de greşeli se