În zece localităţi din judeţul Dolj vor fi înfiinţate grădiniţe estivale pentru perioada august-septembrie 2009. Scopul lor este să ofere copiilor care nu au fost cuprinşi în învăţământul preşcolar pregătirea minimă necesară înainte de începerea şcolii. Aceste grădiniţe vor funcţiona în următoarele localităţi: Sălcuţa-Calopăr, Mofleni, Craiova - grădiniţa de pe strada Bucovăţului, Segarcea, Catane, Negoi, Coţofenii din Faţă, Coşoveni, Filiaşi, Rast. „Anul trecut am avut 15 grădiniţe estivale în judeţul Dolj. Sperăm ca şi în acest an să înfiinţăm o grupă în cadrul fiecărei grădiniţe. Acestea îşi vor desfăşura activitatea în perioada 8 august - 9 septembrie 2009 şi sunt deschise tuturor copiilor preşcolari, inclusiv celor de etnie romă, pe care îi încurajăm să se înscrie la şcoală“, a spus Lucian Cherata, inspector şcolar de specialitate pe problemele educaţionale ale romilor şi minorităţilor, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Primele grădiniţe estivale au fost organizate în anul 2001, printr-un program-pilot al Ministerului Educaţiei şi al UNICEF, fiind adresate în special copiilor romi, care au o rată de cuprindere foarte redusă în învăţământul preşcolar. Proiectul a fost extins printr-un program PHARE, în prezent fiind organizate aproximativ 200 de astfel de grădiniţe în toată ţara, la ele participând în jur de 4.000 de copii.
15 micuţi din Popoveni, propuşi pentru recuperare
Pe lângă aceste unităţi preşcolare amintite, în perioada 1 august - 1 septembrie va funcţiona o şcoală estivală în Popoveni, la care sunt deja înscrişi 15 elevi. „Aceştia sunt propuşi pentru recuperare, au o situaţie precară la învăţătură, nu au posibilităţi materiale. Este inacceptabil ca după un an de şcoală copiii să nu ştie încă alfabetul, să aibă probleme de exprimare, să nu cunoască regulile minime de igienă“, a adăugat Cherata. În zece localităţ