Sarcoamele Ewing (SE) sunt tumori maligne osoase şi extraosoase cu celule mici, nediferenţiate, a căror histogeneză este cercetată de mult timp. Până nu demult, au fost confundate cu un grup eterogen de leziuni osoase, cum ar fi osteosarcomul cu celule mici, reticulosarcomul şi chiar granulomul eozinofil. (...) Sarcoamele Ewing (SE) sunt tumori maligne osoase şi extraosoase cu celule mici, nediferenţiate, a căror histogeneză este cercetată de mult timp. Până nu demult, au fost confundate cu un grup eterogen de leziuni osoase, cum ar fi osteosarcomul cu celule mici, reticulosarcomul şi chiar granulomul eozinofil. James Ewing a descris această tumoră în 1921, sub numele de endoteliom difuz sau mielom endotelial al osului.
Tumora are caracteristic: • localizarea diafizară • prezenţa de celule rotunde mici la examenul histopatologic • radiosensibilitatea • apariţia, în special, la copil.
J. Ewing credea că tumora are originea în celulele endoteliale ale vaselor sanguine intraosoase.
Charles Oberling, în 1928, remarcă analogia histologică a SE cu reticulosarcomul amigdalei şi al ganglionilor limfatici. El susţinea originea reticuloendotelială, cu punct de plecare în celulele reticulare imature ale măduvei osoase. Considera că, dintre aceste sarcoame, există unele nediferenţiate şi altele diferenţiate, de tip reticular, endotelial sau hematopoietic.
David C. Dahlin considera că celulele tumorale provin din ţesu Publicitate tul mezenchimal nediferenţiat.
Histologia acestor tumori este susţinută de microscopia electronică, imunohistochimie şi studii citogenetice. SE fac parte dintr-un grup de tumori cu origine neuroectodermică, ca şi neuroepiteliomul, punctul de plecare fiind la nivelul crestei neurale embrionare. SE şi neuroepiteliomul au antigene comune. Studiul citogenetic pe culturi tumorale de SE a arătat o transloc