Premierul Emil Boc a declarat miercuri seara ca populatia nu va cheltui "niciun leut dobanda" pentru rambursarea imprumutului de la Fondul Monetar International (FMI), dar exista opinii potrivit carora toti romanii ar putea suporta indirect acest cost.
Pana la urma, cui ii revine cheltuiala cu dobanda imprumutului de la FMI?
"Returnarea imprumutului ii apartine BNR. Si vreau sa fiu iarasi foarte clar: Niciun roman nu plateste niciun cent, niciun leut dobanda pentru banii pe care ii returneaza BNR la FMI, pentru ca tot BNR ii imprumuta pentru consolidarea rezervelor valutare ale tarii, in conditiile in care ei isi diminueaza rezervele minime obligatorii. Au aceasta suma de bani sa compenseze rezervele valutare si tot ei, evident, in aceste conditii, returneaza banii catre FMI", a declarat premierul Emil Boc dupa sedinta de guvern de miercuri.
Romania a incheiat cu Fondul un acord stand-by pe doi ani pentru un imprumut in valoare de 12,95 mld. euro, la care plateste o dobanda anuala de 3,5% (la DST - moneda de cont a FMI), pana in 2015, cand imprumutul va trebui rambursat in totalitate.
"Dobanda va fi suportata de Romania. Nu va fi platita din bugetul public, ci din rezervele Bancii Nationale, dar Banca Nationala nu e rupta de Romania. Va dau un exemplu. BNR este contributor la Ministerul de Finante, plateste 80% din profitul obtinut la bugetul statului. Daca va plati dobanda la banii atrasi de la Fond, va insemna o cheltuiala in plus, deci un profit mai mic, deci acea dobanda afecteaza contributia la bugetul statului, iar venituri mai mici la bugetul statului afecteaza intreaga Romanie", a explicat Daniel Daianu, europarlamentar PNL si fost ministru de finante.
Ionut Popescu, consilierul pe probleme economice al premierului, a spus ca "este adevarat daca privim din aceasta perspectiva, dar totusi Banca Nationala e cea care va returna impr