La primul târg de creșe din Oradea părinții au aflat care sunt atuurile îngrijirii în colectiv. Până sâmbătă seară, Asociația Socială Comunitară Oradea (ASCO) va încerca să-i convingă pe părinți că educația și dezvoltarea socială pe care creșele orădene le pot oferi copiilor pot fi mai bune decât cele de acasă.
ASCO, prin Centrul de Ingrijire și Educație Timpurie, organizează primul târg de creșe din Oradea. Început joi seară, acesta reunește oferta a unsprezece creșe, cea mai nouă urmând să fie deschisă în toamnă, în fostul sediu al centrului de zi Cuore. În prezent în Oradea sunt disponibile 245 de locuri, din septembrie numărul acestora crescând la 353, după cum ne informează Adina Sarca, consilier ASCO. Koncsek Vadnai Zita, director executiv ASCO, precizează că cinci dintre creșe au fost complet renovate și că micuții vor avea la dispoziție medici, asistenți sociali și educatori specializați. Meniul copiilor, care costă doar șase lei pe zi, este stabilit în colaborare cu un medic dietetician, astfel încât să dezvolte tabieturi sănătoase copiilor din creșe. Un medic stomatolog voluntar îi va învăța pe micuți cum să se spele pe dinți, în mod corect. La ieșirea din creșă, copiilor li se va face o evaluare psihologică, pentru a li se stabili nivelul de dezvoltare și nevoile psiho-educative. Potrivit Adinei Sarca cererea a crescut mult în ultimii ani. „S-au îmbunătățit condițiile din creșe. Părinții sunt cei care ne fac reclamă”, spune aceasta. Cele mai solicitate creșe sunt cele din cartierele Rogerius și Nufărul.
Frecvența obligatorie
Până în prezent s-au depus peste 400 de cereri. „Cei care rămân fără locuri sunt înscriși pe lista de așteptare. În momentul în care renunță cineva, vor fi informați”, spune Adina Sarca. Aceasta atrage atenția că frecvența copiilor la creșă nu coincide cu numărul cererilor. „Mulți copii sunt înscriși făr