La Ploieşti, Muzeul Memorial "Nichita Stănescu" este amenajat în casa în care poetul a locuit până la plecarea în Bucureşti, la facultate. Strada pe care se află casa, în zona numită "Piaţa sârbească", poartă acum numele poetului şi e greu de găsit fără o hartă a oraşului, iar cele câteva indicatoare din centrul Ploieştiului nu sunt de prea mare folos.
Nici ploieştenii nu prea ştiu unde se află muzeul memorial. Mulţi cred că se află în centru, în Casa "Hagi Prodan", unde, într-adevăr, până în anul 2002 a fost deschisă o expoziţie "Nichita Stănescu". Muzeul din Strada Nichita Stănescu a fost inaugurat în decembrie 2002, în 1998 casa fiind cumpărată de Ministerul Culturii şi trecută în administrarea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Este o casă mică, dar frumoasă, construită înainte de cel de-al doilea război mondial de bunicul poetului şi de cei doi fii ai săi. În 1950, după ce casa a fost naţionalizată, familia Stănescu a fost nevoită s-o părăsească. După câţiva ani, membrii familiei au reuşit să se întoarcă şi au răscumpărat o parte a imobilului.
OBIECTE PERSONALE
În prima încăpere, dormitorul în care s-a născut poetul, sunt expuse fotografii originale ale copilului Nichita. Pe pat se află una dintre jucăriile preferate ale sale, un ursuleţ de pluş. "Nichita a locuit aici până în perioada studenţiei, în casa ce a fost construită de familie. Noi am încercat să păstrăm parfumul de epocă al casei", ne spune Carmen-Mihaela Guef, muzeograf-coordonator. Într-una din fotografiile de pe pereţi, Nichita este îmbrăcat în rochiţă şi are pampon. "Toţi copiii care vin în vizită întreabă: «Dar acolo nu e o fetiţă?»", povesteşte Carmen-Mihaela Guef. Sunt expuse, printre altele, o tablă de şah, la care Nichita juca împreună cu tatăl său. Mamei lui Nichita, Tatiana, născută Cereaciukina, fiica unui general rus, refugiat în România d