Numarul firmelor radiate sau care isi vor suspenda temporar activitatea va depasi 200.000 la sfarsitul acestui an, potrivit estimarilor Consiliului pentru IMM-uri, dupa ce la sase luni, aproximativ 115.000 de societati si-au sistat activitatea. Principalele motive pentru care intreprinzatorii prefera sa isi inchida afacerea este introducerea impozitului minim, dar si lipsa creditarii si a costurilor mari la imprumuturi.
Varful crizei, in T3 si T4
"Romania va atinge varful crizei in trimestrul trei si patru al acestui an. In prima parte a anului aproximativ 115.000 de firme s-au radiat sau si-au suspendat activitatea temporar sau definitiv. In urmatoarele luni ma astept ca numarul firmelor care isi vor sista activitatea sa fie un pic mai mic, dar se va apropia de nivelul din primele sase luni. Principala cauza pentru care firmele isi inchid activitatea este introducerea impozitului forfetar, dar si costul creditarii sau lipsa ei", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).
La sfarsitul lui 2008, erau inregistrate 630.000 de IMM-uri, potrivit declaratiilor lui Nicolescu. El a precizat ca aproximativ 60% din societatile care se vor inchide sunt din domeniul comertului si serviciilor, restul provenind din alte sectoare, precum industria si constructiile.
In conditiile in care deja s-au inchis 115.000 de firme, iar altele 100.000 urmeaza sa fie inchise, aproximativ 30% din IMM-uri ar putea disparea de pe piata in acest an.
"In conditii economice normale, rata de mortalitate pentru societati este in general de 10% pe an, astfel ca avem un plus de 100.000 de societati care si-au sistat sau suspendat activitatea din cauza crizei", a adaugat Nicolescu.
In plus, el apreciaza ca cel putin 70% dintre firmele care vor reusi sa reziste crizei vor fi nevoite sa faca