Zece cercetători români au pus la punct reţete de sucuri, cereale sau biscuiţi destinate sutelor de mii de români care suferă de diabet. Sursa: Andrei Spirache
Un grup de zece cercetători ai Institutului de Bioresurse Alimentare din Bucureşti a pus la punct un proiect prin care a creat o serie de produse din cereale şi din fructe pentru diabetici. Este vorba despre napolitane speciale, cornuri cu gem, biscuiţi de casă, compoturi şi nectar. Acestea nu se găsesc deocamdată pe piaţă, dar pot fi cumpărate, la comandă, din cadrul institutului.
Produsele sunt destinate doar celor care suferă de diabet de tip 2, conţin fructoză în loc de zahăr şi făinuri speciale, mai bogate în tărâţe decât cele obişnuite. Faţă de produsele uzuale, acestea au avantajul că nu dau peste cap glicemia pacienţilor.
Ideale pentru micuţii pofticioşi
Cercetătorii spun că s-au apucat de acest proiect acum doi ani, după ce au văzut că a crescut numărul copiilor diabetici din România. Potrivit statisticilor, numărul bolnavilor de diabet cu vârste între 8 şi 18 ani a crescut într-un an de la 1.000 de persoane la 2.000.
„Micuţii sunt cei care poftesc cel mai mult la dulciuri şi vor produse care să semene cu cele normale”, spune cercetătorul Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse.
Proiectul a fost creat în colaborare cu o fabrică din Bucureşti, dar a fost abandonat, din lipsă de fonduri. Directorul spune însă că produsele pot fi realizate în cadrul institutului, la scară mai mică. „Putem face cam 10-20 de kilograme de biscuiţi pe zi, iar oamenii pot comanda prin e-mail sau prin telefon. Nu dorim să producem cantităţi mai mari, întrucât activitatea noastră de bază rămâne cercetarea”, explică Belc.
Reţetele ar putea fi preluate de producători dacă produsele se vor dovedi de succes. Faţă de dulciurile obi