Disparitia subita a regelui muzicii pop a insemnat renasterea spectaculoasa a industriei Michael Jackson. Un pret care nu trebuia neaparat platit…
Nu fac parte dintre cei care, asemenea fostei coperti a editiei US PLAYBOY, La Toya Jackson, crede ca Michael ar fi fost asasinat sau ca ar fi fost victima vreunui complot criminal. Nevoia de mitologie cotidiana lasa spatiu urias de manevra tuturor exagerarilor, cu o fundamentare mai mult sau mai putin reala: a fost si cazul unor James Dean, Marilyn Monroe, Elvis Presley sau Lady Di.
Imediat ce o vedeta de un asemenea calibru moare, ea renaste, in fapt, pentru presa, dar si pentru intreprinzatorii de orice fel. (In cazul de fata, inclusiv pentru familie, care a declansat batalia pentru custodia copiilor megastarului si, implicit, pentru administrarea bunurilor lasate mostenire de acesta.)
Comertul cu memoria vedetei se dovedeste, adesea, chiar mult mai profitabil decat comertul cu arta sa, desi – Michael nu face exceptie! – ele devin parti inextricabile ale unui acelasi angrenaj. Daca e sa vorbim despre un complot acesta ar fi complotul vizand exploatarea numelui indoliat al artistului. Se vand imediat milioane de unitati din albumele sale, dar si din tricourile sau suvenirurile confectionate in graba. S-a mers pana acolo incat celor care apucasera sa-si cumpere bilete pentru seria de concerte londoneze li s-a sugerat sa nu mai solicite restituirea banilor, oferindu-li-se in schimb un bilet-pereche comemorativ…
Eram curios care va fi prima carte legata de Michael care va aparea. Aquila este cea care a reactionat cel mai rapid, oferind volumul ziaristei americane Aphrodite Jones, intitulata - cum altfel? – "Complotul impotriva lui Michael Jackson". Fara sa vrea sa fie neaparat o incercare de reabilitare a megastarului dupa acuzatiile de molestare sexuala a minorilor, cartea este un document c