Creditele neperformante ale BCR s-au triplat la 6,2% din portofoliu, trimestrul II aducand mai multe default-uri la IMM-uri.
BCR, cea mai mare banca de pe piata, a obtinut in semestrul I un profit net de 144,2 mil. euro, in scadere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Dupa ce in primul trimestru inregistrase un castig de 78,3 mil. euro, trimestrul II s-a incheiat cu o performanta mai slaba, de 65,9 mil. euro.
Exprimat in euro, profitul operational s-a mentinut la un nivel apropiat celui din urma cu un an, de peste 324 mil. euro, in timp ce cheltuielile cu provizioane pentru riscul de credit au urcat la 186,1 mil. euro.
Volumul provizioanelor a urcat la 556 mil. euro. "Aceste rezultate reflecta conditiile extrem de dificile cu care sunt confruntati clientii nostri. In pofida acestei situatii, banca a reusit sa-si imbunatateasca performanta operationala cu peste 10% (in lei) fata de S1 2008. Depunem toate eforturile alaturi de partenerii nostri pentru a implementa solutii care sa genereze crestere si revenire economica la nivelul tuturor segmentelor de piata", a declarat Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR.
Din cauza deteriorarii contextului macroeconomic, ponderea creditelor neperformante a urcat la 6,2% din portofoliu, de aproape trei ori mai mare decat in urma cu un an. BCR considera ca nivelul este "acceptabil". "Creditele neperformante au fost antrenate in principal de imprumuturile ipotecare, precum si de dezvoltatorii imobiliari fata de care expunerea BCR este relativ mica", afirma reprezentantii bancii. Potrivit datelor Erste Group, actionarul majoritar, BCR a inregistrat in trimestrul al doilea o crestere a numarului de defaulturi pe segmentul IMM-urilor, din cauza declinului continuu al mediului economic.
Cheltuielile operationale exprimate in euro au scazut cu circa 20,6 mil. euro, pana la 21